Woonhuis SU

Type: Renovatie en uitbreiding, Verbouwing, Woningbouw
Locatie: Peel en Maas
Ontwerp: 2009
Opgeleverd: 2010
Fotografie: dirkvandenheuvel

Het project behelst de renovatie en uitbreiding van een archetypische vrijstaande woning uit de jaren 70. De wens van de opdrachtgever was het vergroten van het woonprogramma middels een extra verdieping op de bestaande.

Na inventarisatie van het programma bleek deze volume vermeerdering gegrond. Echter is het voorstel gedaan het nieuwe volume niet op de woning, maar rechts aan de woning te plaatsen. Uitgangspunt hiervoor is de beleving van de tuin vanuit de woning. De woning is hiermee voorzien van een sterke oriëntatie richting de tuin, deze oriëntatie heeft geleid tot een introverte architectuur waarbij het landschap om de woning heen wordt beschouwd als een canvas aan de muur.

Het nieuw geplaatste volume gedraagt zich als een massa die de bestaande woning als drager heeft. Een drager die ontdaan is van al zijn karakteristieke elementen uit de jaren 70. Hiermee is de drager in zijn abstractie een sterke vertaling en verwijzing geworden naar deze archetype.

Gezien vanuit het omringende landschap manifesteert de woning zich door brede horizontale geleding. Een geleding die er ook daadwerkelijk voor zorgt dat de woning opgenomen wordt door de omgeving. Op detail niveau komt de horizontaliteit van de nieuwbouw tot uitdrukking in de nieuwe ’platte’ baksteen. Een baksteen die doorgezet is tot over de grote overstekken van de achtergevel.

De organisatie van de woning is zo geordend dat leefruimten zich allen op het niveau van de entree bevinden terwijl de ruimten op tuinniveau voorzien in kantoor, salon en opslag.

3 jaar na oplevering bereikte ons het volgend bericht van de opdrachtgever:

“Wij wonen en leven nog iedere dag met heel veel plezier in ons huis! En zouden niet meer anders willen!”

 

Interesse in de mogelijkheden voor uw woning? Neem contact met ons op

« terug naar overzicht