stadswoningen
2 stadswoningen Eindhoven
2 stadswoningen Eindhoven
stadswoningen bg
stadswoningen v1
stadswoningen v2

2 Stadswoningen

Type: Appartementen, Woningbouw
Locatie: Eindhoven
Ontwerp: 2019
Opgeleverd: 2022
Fases: Ontwerp / Engineering
Renderings: Swkls Architects

In de directe nabijheid van de Eindhovense centrumring bevind zich een gebied waar wonen en werken zijn gecombineerd. Het gebied kenmerkt zich door enkele gesloten bakstenen volumes waaromheen woningen uit verschillende stijlperiode’s staan. Voor het project van de 2 stadswoningen hebben we de oorspronkelijk gesloten bakstenen gevel als uitgangspunt genomen. Deze oorspronkelijke gevel resulteerde uit de voormalige bedrijfsmatige functie.

Na analyse bleek dat de gesloten kleinschalige bakstenen bedrijfsgebouwen het karakter van de straat mede bepalen en wellicht we domineren. Om dit karakter van de plek te waarborgen is het ontwerp in het verlengde hiervan opgezet. Uitgangspunt is daarmee een gesloten bakstenen voorgevel van 2 bouwlagen. Hier is middels een setback een 3e verdieping toegevoegd. Het ontwerp voegt zich op deze wijze naadloos naar de omliggende bebouwing. Het karakter en de sfeer van de straat zijn daardoor behouden en wellicht zelf versterkt in beeld. Hiermee blijft de identiteit van de straat gewaarborgd. Om verstening van de openbare ruimte iets te drukken is er tevens groen aan de gevels toegevoegd in de plint van de setback. Hiermee in combinatie met het onderstaande programma van de woning ontstaat een antwoord op reƫle vraagstukken rond de verdichting van de binnenstad. Het bieden van woonruimte aan gezinnen voor langere tijd is hierin een belangrijk onderdeel om de leefbaarheid van de stad voor de toekomst te blijven waarborgen.

Het programma van de nieuwbouw behelst 2 stadswoningen. Er is expliciet gekozen om volwaardige woningen te bouwen in tegenstelling tot de veelvuldige appartementenbouw in de binnenstad.

De stadswoningen hebben een beganegrond die voorzien is van opslag en naar het achtererf een grote leefkeuken. Deze plek geniet volop van direct zonlicht en is daarmee het hart van de woning. Vanuit deze leefkeuken gaat een open trap naar de verdieping waar zich aan de voorzijde de woonkamer bevindt. Deze is aan de voorzijde gesitueerd ivm sociale controle naar de openbare ruimte en beleving naar deze zijde. Resterend zijn de slaapkamers en badkamer waarmee de woningen een ruime stadswoningen zijn geworden.

Interesse in de mogelijkheden voor uw woning? Neem contact met ons op

Klanten vertellen over SWKLS

Marian uit Kessel
Oordeel: 9

Snelle afhandeling van het hele traject Ben zeer tevreden over het ontwerp

Kantoor Eindhoven
Lokale hub Oosterbeek:
  • Graaf van Rechterenweg 51-F
  • 6861 BP, Oosterbeek (Gld)
Volg ons:
Weten wat we voor u kunnen betekenen?